“Kan je mij helpen met…?”
Tim Helpt geeft je ook begeleiding. Misschien zijn de woorden coaching, activerende begeleiding, specialistische begeleiding, ondersteunende begeleiding wel eens langsgekomen. Begeleiding is een manier van helpen waarbij je samen stappen maakt. Er zijn meerdere manieren om stappen te maken (methodes). Door op de goede manier stappen te zetten wordt er naar iets toegewerkt; het doel.
Dat klinkt makkelijker dan het is: maak een plan, bedenk wie kan helpen, vraag hulp, werk naar het doel. Het is vaak niet zo makkelijk als het klinkt. Soms gebeuren er onvoorspelbare dingen, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven en of kost het veel energie.
Tim Helpt bekijkt met jou welke manier van helpen het meest past bij wat jouw doel is. We praten over wat er gebeurd is, en misschien werkt het ook goed om samen de handen uit de mouwen te steken. De begeleiding is dus flexibel. Als je situatie veranderd en het plan daardoor niet meer helpend is, passen we dat aan naar je nieuwe siutatie.
Begeleiding is nooit voor altijd. Het is dus belangrijk om de dingen die jou helpen ook zelf te leren doen. Het praten over wat helpt is daarom belangrijk. Hierdoor leer je jezelf kennen en op jezelf vertrouwen.
Meer informatie voor professionals en verwijzers:Begeleiding – methodisch helpen is bedoeld voor cliënten vanuit de doelgroep GGZ en NAH, al dan niet in combinatie met een verstandelijke beperking, waarbij sprake is van een zelfredzaamheidsvraagstuk en het merendeel van onderstaande criteria van toepassing zijn:
• Cliënt vertoont regelmatig onvoorspelbaar gedrag;
• De situatie is onvoorspelbaar;
• Bij ernstig regieverlies en grote gevolgen voor het dagelijks leven;
• Cliënt is passief of zeer beperkt actief;
• Cliënt heeft geen of beperkt ziekte-inzicht;
• Cliënt moet nog leren omgaan met veranderingen in bijvoorbeeld medicatiegebruik.
Tim Helpt richt de doelen voor de cliënt op zelfstandig functioneren en het vergroten van de participatie en/of behouden of voorkomen/vertragen van achteruitgang met behulp van het eigen netwerk (vergroting samenredzaamheid). Dit aan de hand van concrete doelen op één of meerdere leefgebieden uit de ZRM in het begeleidingsplan. Er is altijd een begeleidingsplan met concrete doelen en daaraan gekoppelde activiteiten/acties die periodiek geëvalueerd worden.