“Waar moet ik beginnen?”

Soms weet je heel goed waar je hulp bij kunt gebruiken en starten we met die vraag. Als je dit niet weet, ga ik met je in gesprek om duidelijk te krijgen wat je hulpvraag is. Dit kan met jou alleen, maar ook bijvoorbeeld met mensen die dichtbij jou staan. Wat kun je zelf (eigen kracht), wie helpt jou in je situatie (sociaal netwerk) en welke kant wil je op (doelen vaststellen)?

Een plan maken
Als alles teveel is kan iemand (of een gezin) soms het overzicht kwijt raken. Elk leven, maar ook elke vraag is weer anders. We bespreken welke hulp voor jou het beste werkt. Voor sommigen is hulp van dichtbij fijn (bijvoorbeeld een familielid of buur), en voor anderen is het fijner als er een professional komt helpen (bijvoorbeeld een begeleider of therapeut). Samen met Tim Helpt maak je een plan die het beste aansluit bij jouw vraag.

Wanneer het plan geschreven is, kijken we samen naar hoe we dit plan gaan uitvoeren.
Kijk hiervoor ook bij Casusregie – coördineren van hulp en Begeleiding – methodisch helpen.

Meer informatie voor professionals en verwijzers:
Het maken van contact, bekijken wie er betrokken zijn en nadenken over welke richting iemand (of een gezin) op wil is de eerste stap. Tim Helpt stelt samen met de cliënt een begeleidingsplan op als dit voor de cliënt te complex is vanwege eigen instabiliteit of die van gezinssituatie. Tijdens de analyse wordt vastgesteld in hoeverre eigen kracht, sociaal netwerk en algemene voorzieningen ingezet kunnen worden. De volgende stap is om de hulpvraag (met toestemming) af te stemmen met ketenpartners zoals o.a. huisarts, veiligheids-partners en andere (informeel of professioneel) betrokken personen in het netwerk van cliënt /gezin. Hierbij werkt Tim Helpt volgens AVG-richtlijnen.

Het plan wordt opgesteld volgens de zelfredzaamheidmatrix met daarin aandacht voor welke interventies het meest effectief zijn. Doelen worden in samenspraak met cliënt en gezin SMART geformuleerd en er wordt een (zo volledig mogelijk) overzicht van een netwerk/systeem geschetst. Vervolghulp is altijd in afstemming met opdrachtgever. In overleg bespreken we welke partij het meest geschikt lijkt voor het bieden van (passende) hulpverlening. Hierbij is casusregie of begeleiding bespreekbaar.